Witam,
Gitara jest jednym z instrumentów którym się posługuję tak więc byc moze jestem nietypowym forumowiczem, ale postanowilem zabrać głos w tym wątku.
Uzywam elektroakustyka Fendera ze średniej półki oraz elektryka Epiphone semi hollow.Pierwszy ma oczywiście aktywny przetwornik piezo Fishmana, drugi dwa humbuckery Alnico classic. Dynamika piezo moze byc i dla mnie jest punktem odniesienia. Matowe mało uniwersalne brzmmienie semi hollow skłoniło mnie do poszukiwania gitary z solid body o jasnym szklankowatym brzmieniu i tutaj zaczęły się schody. O ile kształt gryfu Epiphone podległego Gibsonowi jest wygodny stosunkowo szeroki o doskonałej krzywiźnie o tyle ST podobne gitary niestety rozczrowują kształtem gryfu. Ogrywałem Pacificę 112v i gryf był jak dla mnie niewygodny wąski dodatkowo w wyższych pozycjach akordy z trudem trzymały strój progi miały także zbyt kanciasty kształt i były wyraźnie haczyły przy szybkiej zmianie pozycji. Brzmienie przystawek interesujace jasne z przewagą wysokich harmonicznych. Rozumiem doskonale zasrzeżenia do gryfu . Ogrywałem Corta G260 Schectera VS1 oraz VS2, Squiera Standard pozytywne wrazenie wywarł Schecter vs2 ale paleta brzmień mnie nie przekonała. W zasadzie uznałem że nie ma jednego elektryka z solid body którego brzmienia są uniwersalne. Po przeczytaniu pozytywnej recenzji Godin freeway zainteresowałem się modelami z układem h/s/h niestety tych modeli nie można nigdzie ograć, dzisiaj natomiast polecono mi Blade PTH-3 i przyznam że tangitara totalnie mnie zaskoczyła. Miałem okazję ją ograć porównując z Pacyfiką 112v i pod każdym względem była dla mnie duużo lepsza. Mógłbym się przyczepić tylko do dwoch rzeczy sustain nie jest wystarczająco dlugi np w porównaniu do Epiphone Dot, Schectervs2 zdecydowanie dluzej wybrzmiewał, poza tym humbuckery nie mialy rozłączanych cewek, co chyba trudno uznać za wadę o ile podstawowe brzmienia wystarczają. Reasumując czyste brzmienie Blade PTH-3 powala jakością, gitara stroi też w wyższych pozycjach i przy grze akordami w dowolnej oozycji.
. Ksztalt klonowego gryfu specjalnie nie irytuje.Gitara jest w cenie<1300 pln i całość spełnia kryterium optimum gitary niemal uniwersalnej.