Ja bym to zrobił tak:
powiedz im że chcesz to załatwić zgodnie z przepisami i żaden dystrybutor cię nie interere. Jeżeli trzeba to zaczekasz. O tym, że dystrybutor powiedział, że wszystko ok nie pisz na razie, po co. tylko im dasz argumenty, tak mi się przynajmniej wydaje. Zresztą - kto wie czy oni tego nie wiedzą. Musisz pamiętać, że gadanie na zasadzie "a bo i tak musimy to do dystrybutora wysłać" to cię nie obchodzi - gadasz ze sklepem i koniec. Co więcej, oni mają określony czas (14 dni) na ustosunkowanie się do twoich twierdzeń i nie ma na to wpływu, że chcą to przekazać dystrybutorowi. Prawdę mówiąc nie wiem, od jakiego momentu w praktyce ten termin się liczy - czy od samego poinformowania o problemie (tutaj juz by czas leciał) czy bardziej zdroworozsądkowo od momentu kiedy sprzedawca otrzyma sprzęt - nie zajmuję się tym na codzień. Ale żeby wszystko było jasne to z monitorami wyslij tak jak mówiłem swoje oświadczenie w którym napiszesz co jest nie tak i udokumentowaną usterkę (zdjęcia, nagrania co tam będzie potrzebne). Będzie wtedy jednoznaczny termin od którego policzysz 14 dni.
Tylko dokładnie udokumentuj co jest nie tak, żeby można było powiedzieć "panie weź pan posłuchaj i powiedz czy tutaj wszystko jest ok" i żeby on się wtedy zawstydził;)
Co do kuriera - jak nie będą chcieli przysłać to jeszcze nie tragedia, bo jak potwierdzą że faktycznie monitory są uszkodzone to powinni oddać pieniądze za przesyłkę (cały czas zakładam, że monitory mają usterkę) - naprawa na koszt sprzedawcy obejmuje także koszt dostarczenia towaru do naprawy. Dlatego trzymaj wszystkie rachunki, listy przewozowe itd. Warto wszystkie swoje opisy i oświadczenia trzymać na piśmie, a przynajmniej zachować maile (na piśmie znaczy jedną kopię wysyłasz a jedną sobie zostawiasz).
Jakby po takiej reklamacji był problem, to z pełnym zestawem dokumentów łatwiej pójść do rzecznika. Polecam też lekturę ustawy o sprzedaży konsumenckiej i o sprzedaży na odległość. Nie są długie, a warto znać, na pewno ci dużo rozjaśni.
Teksty jednolite masz tutaj:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20021411176http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20000220271&type=3Jakbyś miał jakieś pytania co do ustaw to służę pomocą.