Właśnie nad tym myślałem nieco i zmieniłem założenia. Żadnych zbędnych testów dla różnych skal, bo to nic nie zmienia. Zrobię test obciążenia dla takiej długości struny jaka mi podpasuje (bo największym problemem jest w tej chwili dynamometr/odpowiednia sprężyna) i na podstawię tego wyliczę ten UW z postu Muszy, a potem zostanie to pomnożyć przez skalę i gites.
Uwzględnienie różnych główek będzie, myślę, że będzie nawet opcja customizacji tego kalkulatora pod swoje gitary (na zasadzie że wpisujesz sobie dokładnie jaką masz skalę w mm, jaka jest odległość od nuta do klucza na której strunie oraz od mostu do tulei mocujących).
Aczkolwiek nadal zaznaczam, wszystko na razie w sferze planów jest, teraz najważniejsze to dopracować do końca konstrukcję tego ustrojstwa, zobaczyć po ile materiały, no i w końcu zabrać się za konstrukcję i szukać kasy na struny.
A was dalej proszę o podsyłanie info jakie was interesują opcje strojenia strun i przy jakich menzurach.
Edit: Jak ja nie podołam, to Sinner to zrobi..
![;) ;)](http://forum.sevenstring.pl/Smileys/classic/wink.gif.pagespeed.ce.8Fgga7j_cy.gif)