Osobiście uważam, że jeżeli chodzi o tablety to tylko Ipad 3 ze względu na szybkość i płynność działania. Sam kupił bym wersję co najmniej 32 Gb z 3G i WiFi. Koszt to około 2,5 / 3 tyś zł. No i powstaje pytanie czy nie lepiej zastanowić się nad jakimś ultrabookiem od Asusa czy Samsunga z SSD który będzie działał równie świetnie, ale jednak zawsze to pełnowartościowy komputer. Sam miałem taki problem i kupiłem Macbooka Air. Jestem zadowolony.
Zdziwiłby cię w takim razie przykładowo Nexus 7, którego nowego kupisz na allegro za kwotę pięciokrotnie niższą niż podałeś a wydajnością bije ipada.
A w temacie - póki co nie ma możliwości, żeby tablety zastąpiły komputer W PRACY. Za to w luźnym zastosowaniu praktycznie nie odpalam już nawet laptopa, jak potrzebuje coś "na teraz" sprawdzić w necie tablet jet zdecydowanie bardziej przyjemny i szybszy w uzywaniu. Oczywiście wywalenie 2-3k na ipada to IMO kasa w błoto (tak tak, wiem ze mozna ,"coś tam ponagrywać" ale to i tak zabawa raczej). Nie mniej wspomniany nexus za 7 stówek, czy dowolny inny czterordzeniowiec na androidzie za kwote poniżej 1k pln to fajna sprawa.