Autor Wątek: Przelew w euro za granicę. How to?  (Przeczytany 8980 razy)

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
Odp: Przelew w euro za granicę. How to?
« 02 Mar, 2013, 10:41:55 »
Jak tak sobie popatrzyłem to PayPal nie jest taki zły :D
Kupując coś na np eBay-u i płacąc przez PayPala nie płacę żadnych prowizji - kasa jest przewalutowana w banka po aktualnym kursie sprzedaży . Jeżeli PayPal ma konto w Polsce to nie zapłacę żadnych prowizji również w banku , w ostateczności 5 zł . Tyle samo płaci się za przelew zagraniczny z konta złotówkowego - więc PayPal jest wygodny . Konta walutowe mają takie same prowizje jak konta złotówkowe przy przelewach zagranicznych , więc przy okazyjnych zakupach nie ma sensu bawienia się w jakiekolwiek konta walutowe i walutomaty . Różnica w kursie waluty między bankiem a kontorem hmmm....
kursy z dziś rano dla GBP:
kantor - 4,80
NBP - 4,85

różnica dla kwoty 1000 GBP w zakupie to 50 zł . Biorąc pod uwagę fakt, że mało kto przelewa 1000 funtów na raz to szkoda czasu i zamieszania na walutomaty , kantory i inne wygibasy

Ed:
dla informacji - ceny hurtowe przy zakupie pow 1000 GBP - dla detalu odpowiednio wyższe ale różnice nie są tak kolosalne, żeby można była zaoszczędzić kilkaset złotych
« Ostatnia zmiana: 02 Mar, 2013, 10:47:51 wysłana przez czerez »
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!