Autor Wątek: Przelew w euro za granicę. How to?  (Przeczytany 8976 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Odp: Przelew w euro za granicę. How to?
« 28 Lut, 2013, 12:49:07 »
Ciekawa opcja ten walutomat, ale czy nie jest to żaden wałek? Chodzi mi o to czy w pewnym momencie nagle nie zwiną interesu i nie znikną z kapustą? Ja w sumie działam na podobnej zasadzie, tyle, że "na żywo" szukam ludzi i się z nimi wymieniam.

Głównie chodzi mi o to, żeby uniknąć przewalutowania na euro w normalnych bankach bo sporo się na tym dostaje po dupie. Nie wiedziałem, że sam przelew jest taki tani. Chociaż w mbanku biorą chyba prowizję od przelewu.

Niższe kursy w walutomacie zawdzięczasz temu, że jest to masowe skupowanie walut i kurs jest negocjowalny. Kupuje tam waluty od dłuzszego czasu i ani razu nie narzekałem :) Nie martw się, to zaden wałek :)

Hmm przewalutowanie to nic innego jak przeliczenie kursów na dany dzień (czy się mylę). U mnie było tak: 62 euro. Za to pobrano ode mnie z w PLN 262 złote, czyli kurs euro 4.23 na tamten dzień co było normalnym kursem, więc nie rozumiem w czym problem. Przy kwotach rzędu 100E nie ma sensu kombinować o 5 groszy na euro, bo żaden zarobek. Przy 10000 E to już coś.

Kurs nie jest stały na cały dzień, zmienia się dosyć często w zalezności od ilosci zamówień, wahania walut etc.

A czy warto dla 5gr oszczednosci to robic czy nie, to już lepiej zostawić każdemu do przemyślenia. Nazwij mnie skąpcem, ale dbam o każdy jeden grosz.
B ( o ) ( o ) B S