Autor Wątek: padające lampy??  (Przeczytany 10072 razy)

Offline LZ127graf

• Nowy użytkownik
  • bad motherfucker
Odp: padające lampy??
« 17 Gru, 2008, 13:16:15 »
a czy ty czytałeś mojego pierwszego posta?
Na swoim piecu grałem dość długo i nie świeciły na niebiesko.. do czasu. Kiedy zamieniłem lampy miejscami z nieużywanymi (gram zawsze na połowie mocy) wszystko działa normalnie i nie migają na niebiesko.
Z tego wnoszę, że niebieski kolor oznacza raczej ostatnie tchnienia lamp (przynajmniej 6l6 JJ)

Wytłumaczę to jeszcze raz. Mam labogę blaster z redukcją mocy z 100 W do 50 W. Zawsze gram na połowie mocy (producent sugeruje nawet w takim przypadku wyjęcie 2 z 4 lamp 6l6 żeby sie niepotrzebnie nie grzały itd). Kiedy pojawiła sie niebieska poświata, z myślą że to oznaka zużycia lamp, następnego dnia zamieniłem miejscami owe lampy. I jak już wspominałem blue glow sie nie pojawił.
W związku z powyższym mam podstawy twierdzić, że może to oznaczać zużycie lamp. Co jednak nie rozwiewa wszelkich wątpliwości, co też wyrażam słowem "może".

w odpowiedzi na twoje pytanie: kiedy świeciły na niebiesko?
Otóż wyraźnie migały na niebiesko podczas grania, a na st.by nie jestem pewny, bo tak jak wspomniałem, mam czerwone diody, które odbijają sie w lampach.. możliwe że były trochę niebieskie.

Znawcą lamp nie jestem, dlatego próbuję sie nieco o nich dowiedzieć żeby niepotrzebnie nie kupować nowych lamp jeśli stare są dobre.
Jestem w stanie permanentnej erekcji intelektualnej.