Tak z ciekawości zapytam - czy nie jest może tak, że w przypadku np. singli ekranowanie lekko zawęża pasmo? Tak słyszałem od kogoś, ale wolę to zweryfikować, bo nie jestem pewien tego swojego źródła i wolę posłuchać mądrzejszych.
Ekranowanie czego? Komory na potki czy frezów/basenu pickupów? Na chłopski rozum: w pierwszym przypadku masz zaledwie kilkanaście centymetrów przewodu ''hot'' w grubej izolacji w dodatku nie przylegającego bezpośrednio do folii ekranu. Tworząca się pasożytnicza pojemność montażowa jest znikoma, wręcz niemierzalnie mała i zdecydowanie mniejsza niż gdybyś pominął komorę i przylutował nieciachany przewód pickupa prosto do gniazda. W drugim przypadku masz kilometry drutu oddalone o kilka milimetrów od folii. Jakiśtam kondensator się faktycznie może tworzyć i troszkę obniżać rezonans pickupa. Ale nie tragizowałbym z tego powodu. W tele masz przecież kawał umasionej blachy przy mostku w bezpośrednim sąsiedztwie singla. Drugi singiel siedzi w metalowej puszce połączonej z masą. I co? Jakoś nikt na brak dzwona nie narzeka. Humby mają metalowe podstawy połączone z masą. Ekranując frez praktycznie ekranujesz ''tylko'' boki cewek.
Jaki trussrod jest w gryfie?
Miałem kiedyś gitarę z prętem duble action i występował podobny problem. Wyjebałem gryf, wstawiłem inny do tego samego korpusu i przydźwięk znikł.
Wiem że większość stwierdzi że pierdolę głupoty, ale tak było.
Widocznie trussrod nie miał ''kondoma'', miał za dużo miejsca lub był chujowy. Ciężko stwierdzić. Mogło być też zupełnie co innego niż myślałeś, jakaś totalna błahostka a jednak zwaliłeś winę na pręt. Bardzo różnie z tym bywa a ludzie potrafią w bardzo ''ciekawy'' sposób interpretować objawy. Single action truss rodom też sie zdarza brzęczeć jak się źle ułożą lub na jakimśtam odcinku wiszą w powietrzu. Odcinek struny wewnątrz korpusu w tym purystycznym rozwiązaniu stringsrubody potrafi rezonować dość wysoko, jeżeli kanał jest idealnie prosty i nic tej struny nie tłumi. Sprężynki od siodełek potrafią rezonować. Sam mostek może rezonować. Drewno potrafi rezonować