Witam. Mam kolejne pytanie dotyczące DORICO.
Chodzi o regulację głośności kanału przesterowanego.
U mnie siłę głosu da się regulować tylko w przedziale pomiędzy 0 a 1 na potencjometrze volume. Powyżej 1 głośność już praktycznie się nie zmienia tylko następuje jakby zwiększanie gainu. Ustawienie jakiejś senownej głośności jest bardzo trudne bo potencjometr reaguje na naprawdę małe ruchy i ma jeden punkt w którym przechodzi z dźwięku cichego w ryk. W tym przedziale jest jako taka możliwość ustawienia głośności (ruch dosłownie 1.5m). Całe szczęście że zamówiłem sobie dodatkowo redukcję na 10W bo przy 50, nie mówiąć o 100W w naszej małej salce nie dało by się wytrzymać. W zasadzie w moim przypadku regulacja głośności odbywa się tylko przez przełączanie mocy a nie przez potencjometr głośności. Dodatkowym problemem jest, że przy tych małych głośnościach (potencjometr volume poniżej 0,5 działki) nie ma w ogóle dynamiki ani gainu. To normalne w lampiakach, że trzeba je odkręcić. U mnie jest taki problem, że żeby piec dobrze gadał trzeba volume dać minimum na 1 do 1.5 działki a wtedy nawet na 10W jest okrutnie głośno (bębny są zjadane w 100%). Po prostu nie da się grać na dobrym brzmieniu głośnością nie nieszczącą słuchu (której i tak daleko do pojęcia cicho). Czy to jest możliwe, że piec na 10W tak ryczy i nie da się go przyciszyć bez utraty ilości gainu? Na kanale Clean potencjometr głośności działa w zasadzie normalnie, czyli do około 2/3 skali zwieksza się głośność a potem zaczyna się lekko przesterowywać. Tego samego oczekiwałem od regulacji głośności na kanale przesterowanym a tu zonk.
Czy to jest normalne zachowanie czy może błąd jest po mojej stronie czy może zgłaszać reklamację?