Autor Wątek: Gotowanie! Ot co!  (Przeczytany 36523 razy)

Offline necrox

  • Gaduła
  • Wiadomości: 184
  • Idzie luty twardną suty
    • http://www.codeunder.com
Odp: Gotowanie! Ot co!
« Odpowiedź #25 23 Lis, 2010, 16:10:53 »
Prażone.

Zalety:
+ komponuje się z piwem
+ łatwe
+ smaczne
+ tanie (studenci mnożą ilość plusów razy 7)

Wady:
- stosunkowo czasochłonne - jak ktoś nie ma obycia w kuchni (ja) i wolno obiera (ja) i kroi (też ja), to przyrządzenie solidnej porcji może zająć

ok. 1h, a obróbka termiczna to dodatkowa ~godzina.

Składniki (ilość składników oczywiście można dobrać wg własnych upodobań - np. sama kiełbasa ;) - i aktualnych potrzeb):
- ziemniaki - np. 1 kg
- marchewka - np. 1/2 kg
- kiełbasa - np. 1/2 kg (kiełbasa powinna być gatunkowo raczej podła - w tej potrawie kiełbasy z wyższej pułki się nie sprawdzają)
- sól, pieprz

Składniki dodatkowe do wersji Pro:
- boczek - plastry - w takiej ilości, aby pokryły dno garnka
- duży liść kapusty - do przykrycia garnka
- cebula - 20-30 dkg
- nać pietruszki

Tips - jeżeli dla ułatwienia zakupiłeś tzw. włoszczyznę na tacce, to swobodnie możesz całą jej zawartość wrzucić do gara, też będzie dobre.

Sposób przygotowania
- Warzywa umyć, obrać. Kiełbasę, ziemniaki i marchewkę pokroić w średniej grubości plastry. Cebulę poszatkować. Pietruszkę porwać na nieduże kawałki.
- Wyłożyć dno dużego garnka (dopasowanego do ilości składników; Tips - lepszy będzie garnek niższy o dużej średnicy niż odwrotnie) plastrami boczku, można wpierw wlać też trochę oleju (jeżeli nie mamy boczku to olej obowiązkowo, przy czym składniki powinny jedynie spoczywać na oleju, a nie pływać w nim).
- Na tak przygotowane podłoże kładziemy kolejno: warstwa ziemniaków, trochę soli i pieprzu, warstwa marchewki, warstwa kiełbasy, posypujemy cebulą i pietruszką. Warstwy kolejnych produktów nie powinny być zbyt grube (optymalny przekrój poprzeczny: ziemniak/ziemniak/marchewka/kiełbasa/cebula+pietruszka).

Cały proces powtarzamy dwa razy, a na koniec wszystko obkładamy jeszcze jedną, ostateczna warstwą ziemniaków i solimy.

- Na tak przygotowany rdzeń kładziemy liść kapusty lub - w przypadku jego braku - folię aluminiową. Całość szczelnie przykrywamy pokrywką i prażymy na małym ogniu przez 40-80 minut, aż do zmięknięcia górnej warstwy ziemniaków (czas jest zależny od ilości i typu składników - wiadomo, niektóre warzywa miękną szybciej, inne wolniej). Staramy się nie spalić potrawy, chociaż nawet wtedy górne warstwy i tak są pyszne, choć nieco przydymione :D

Prażone najlepiej smakuje w gronie znajomych na łonie natury, robione w żeliwnym kociołku na żywym ogniu i solidnie podlane browarem.

Smacznego!