Ja jak mam tanio i smacznie zjeść robię tak:
kierunek -> biedronka
mają tam zajebisty makaron który jest robiony tak jak włoski oraz zajebiście tanie i smaczne sosy.
kupuję wyżej wymienione składniki (jeśli chodzi o makaron to zajebiście się sprawdza ten w kształcie rurek, a sos najlepiej do spaghetti (sprawdzałem wszystkie)) a do tego jeszcze - przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, sól, pieprz, mięso mielone, bazylia, 2xwino białe quitana.
Na patelnię dajemy mięso mielone na mały ogień i niech się dzieje co chce a my wstawiamy wodę w garnku na makaraon obficie soląc i idziemy czytać siedemstringa:P
Sprawdzamy czy wino jest smaczne wypijając lampkę
po kilku minutach przychodzimy i sypiemy mięso obficie przyprawami które zakupiliśmy i dusimy na małym ogniu pod przykrywką aby przeżarło się z przyprawami.
Wrzucamy makaron do gotującej się wody i gotujemy na aldentne wracając w międzyczasie do siedemstringa.
Piszemy jakiś wykwintny pojazd na muchę i wracamy do naszego amciu
Wypijamy lampkę wina
Odcedzamy ugotowany makaron a do usmażonego mięsa dajemy sos i dalej jedziemy na małym ogniu teraz już pilnując i wypijamy lampkę wina.
Większość sosów jest za gęsta więc dajemy nieco wody i czekamy aż zacznie całość bulgotać.
Zaczęło? świetnie!
Kończymy wypijać pierwsze wino.
Dajemy na talerz makaraon a na to sos i posypujemy parmezanem (od biedy może być inny starty makaron)
delektujemy się świetnym włoskim daniem przy lampce wina z kolejnej butelki.
Dla średnio wyrośniętego osobnika danie starcza na 4-5 dni:)
Jakoś dania przetestowana jakiś tydzień temu, a wina - przed chwilką:)