Postaram się odpowiedzieć na większość wątpliwości.
PO PIERWSZE - nigdy nie zamierzałem odchodzić od totalnego custom schopu! Ta oferta jest dla tych, którzy potrzebują dość taniego a nietypowego wiosła.
PO DRUGIE - z ceną teoretycznie dałoby się jeszcze zejść, ale już kosztem specyfikacji drewna. Na przykład gryfy jak w Jacksonach i Ibkach z niższej póły - 1 kawałek klonu z doklejaną główką. W korpusach preferowanie kryjących lakierów (żeby nie było widać z ilu kawałków poklejone są dechy) :-) Ale sami czujecie, ze to trochę wiocha...
PO TRZECIE - co do kosztów osprzętu to niestety, ale utrzymywanie dla mnie stanów magazynowych tych teoretycznie tanich mostków t-o-m, stoptaili, różnych kluczy i pickupów JEST DROŻSZE od stosowania jednego zestawu dość uniwersalnych gratów. Ja rozumiem, ze jest wielkie grono ludzi chcących mieć wiosło z mostem t-o-m i 2xEMG, ale takich gitar jest mnóstwo na rynku i to w cenach jak sami zauważyliście niższych od mojej - więc naprzód! Kto chce takie niech se kupi... Jeśli będę robił wiosła takie jak wiszą w sklepach to będę musiał konkurować cenowo z chińczykami!
PO CZWARTE - zawsze będzie istniała możliwość zcustomizowania takich standartengitarren. Ktoś chce binding? Prosze bardzo! Ktoś chce top klonowy - ależ oczywiście! ALE CENA NIE BĘDZIE JUŻ TAKA STANDARDOWA!
PO PIĄTE - moje ceny wcale nie są takie wysokie. Ci którzy chcą mieć ósemkę za 1000$ niech zobaczą ile kosztują w takim Warmoth zwykłe standardowe korpusy do Straciaków, Tele, ile tam kosztują gryfy... Powiem szczerze - skompletowanie samej dechy i gryfu w cenie poniżej 700$ jest baaaardzo trudne i raczej mówimy o najbadziewniejszych opcjach. A przecież Warmoth odwala straszna masówę na CNC i ceny ma naprawde niskie!
Aaaa... nie chce mi się dalej pisać :-)