Autor Wątek: iO4 - syf? :p (problem z interfejsem - dziwne zniekształcenia)  (Przeczytany 4075 razy)

Offline fraunos

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 50
Więc - zakupiłem sobie Alesis iO4, w przekonaniu - a chuj, tanie to biere. Na początku było spoko, trochę poużywałem i wyskoczył mi taki babol. Mam wystarczająco mocnego kompa, żeby asio mi nie pierdziało na najniższym Buffer sizie, ale za to mam coś takiego

https://dl.dropbox.com/u/29790015/klogz/01-121031_2028.wav

(żeby uprzedzić możliwe pytania - nagrałem to wpinając jeden koniec kabla do wyjścia, a drugi do wejścia)

tak jak słychać na samym początku i jakoś od połowy zaczyna mi się przesterowywać jakoś dziwnie sygnał (brzmi coś jak ring modulator), nic się nie opóźnia, nagrania też potem się okazuję nie zjebane. Także panowie, ktoś wie co to za gówno może być? :C Nadmienię, że iO4 nie ma sterowników (jakieś mi się ściągnęły automatycznie z windowsa), więc muszę używać Asio4All, jeśli to coś zmienia..

Zadawajcie pytania, bo prawie na 100% zapomniałem o czymś powiedzieć.

PS: Jak dłużej to trwa to wystarczy w opcjach asio kliknąć dwa razy (włączyć i wyłączyć) iO4 i gra.

Offline grz_ost

  • Gaduła
  • Wiadomości: 493
A próbowałeś bez ASIO?

Offline fraunos

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 50
Najmniejsze opóźnienie jakie mam używając WaveOut, czy DirectSound to ~70 ms bez errorów (dla porównania na sio mam 12ms, co i tak jest więcej niż miałem na poprzedniej karcie (Xonar DX 7.2ms), ale nie wiem dlaczego muliło brzmienie gitary, pewnie to wina braku wejścia Hi-Z, no i miała tylko jedno wejście, i nie miała midi), także ta opcja odpada, bo zależy mi na graniu na żywo. Problem w tym, że z Asio nigdy nie miałem problemów, tylko z tym iO4 mam. Nie wiem co mam z tym zrobić, czy da się to jakoś naprawić, czy mam to zwracać w pizdu czy co.
« Ostatnia zmiana: 31 Paź, 2012, 22:53:46 wysłana przez fraunos »

Offline Aston

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 971
    • Kanał YouTube




Offline fraunos

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 50
Używam właśnie tego :D http://www.asio4all.com/

Edit: Ej w sumie warto sprawdzić, odinstaluje te co mam, bo chyba mam betę, może to dlatego.

Edit 2: Nope, jest tak samo, albo nawet gorzej.
« Ostatnia zmiana: 31 Paź, 2012, 23:34:25 wysłana przez fraunos »

Offline grz_ost

  • Gaduła
  • Wiadomości: 493
Dziwne, że sam interfejs ma aż tyle latencji. Pracowałem na io2 oraz io26 i takiego problemu nie było. Może to wina wersji usb?

Offline fraunos

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 50
Pytałem się na forum Alesisa, na jakim usb pracują - powiedzieli mi, że 2.0, mam go podpiętego do portu USB 3.0, więc mogę im wierzyć :D A taka latencja to dlatego, że oni nie zrobili do tego interfejsu żadnych sterów, nie da się mieć mniej niż 64 Buffer size, więc najmniejsza jaką mam latencja to 6.1 in i 4.1 out = 12.2 ms.

Offline Aston

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 971
    • Kanał YouTube
To weź go opchaj, kup sobie coś ze sterownikami i tyle ;)




Offline fraunos

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 50
Chyba uda mi sie zwrocic do tumana, moze mi znowu zrefunduja przesyl..

Offline Grzgrz

  • Gaduła
  • Wiadomości: 240
I tak to niestety jest jak sie kupuje tanie - kupuje sie dwa razy..
Kup sobie Focusrite 2i2 albo najlepiej 2i4 i juz :)

Offline fraunos

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 50
Oba, nie wiedziałem, że 2i4 jest, ale zastanawiam się jeszcze nad Presonusem 22VSL, ale dzięki za info :D

 

Related Topics

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
27 Odpowiedzi
8317 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 29 Mar, 2012, 23:14:03
wysłana przez levita
29 Odpowiedzi
4742 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 10 Sty, 2015, 17:34:47
wysłana przez Page_Hamilton
1 Odpowiedzi
1409 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 11 Sie, 2014, 13:30:09
wysłana przez marcineeeek
4 Odpowiedzi
2709 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 21 Wrz, 2016, 19:40:08
wysłana przez exileRock
0 Odpowiedzi
741 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 08 Gru, 2016, 22:01:03
wysłana przez przemak


Klikajac reklamy wspierasz serwis.