Autor Wątek: Lexicon Alpha - interfejs do PODa?  (Przeczytany 1394 razy)

Offline bleedinhammer

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 71
Lexicon Alpha - interfejs do PODa?
« 01 Sie, 2016, 19:07:00 »
Od dłuższego czasu jestem zadowolonym posiadaczem PODa HD500, jednakże mam problem z nagrywaniem gitary. Gdy podłączam urządzenie do komputera przez USB (inb4 ciągnie Wieśka 3 na średnich, więc nie może to być slaby komputer :D ) to niestety zachowuje się bardzo dziwnie, słyszę dużo dziwacznych trzasków, clipu, a przede wszystkim POD nie wyrabia i po chwili zamiast perkusji i metronomu z DAWa słyszę jedynie samą gitarę, bo znika mi odsłuch z komputera.
Wykoncypowałem sobie, że jest to raczej problem dziwacznego zachowania PODa (w pewnym momencie generował mi blue screeny, nie wiem, czy to nie on doprowadził do popsucia sektorów poprzedniego dysku twardego) i zastanawiam się nad kupnem jakiegoś małego sensownego interfejsu, który działałby mi jako "most" pomiędzy PODem a komputerem. Lexicon Alpha przykuł moją uwagę, zastanawiam się tylko a) czy rozwiąże mój problem i b) czy jest wart swojej ceny (dla porównania M Tracka II można wyrwać stówę drożej)? Bo opinie są dość różne, wielu zachwala, niektórzy narzekają na liczne błędy i problemy...
Zależało by mi też na tym, by działał pod 10, teraz mam komputer z 7, ale niedługo pójdę w laptopa z W10 i to nim docelowo będę nagrywać.

Offline Yony

  • Predator
  • Administrator
  • Wiadomości: 1 807
  • I tak stroję najniżej!!!
Bezsensu, POD jest przecież interfacem. Coś źle zainstalowałeś

Offline sobek

  • Gaduła
  • Wiadomości: 305
  • Cornford Fanboy
http://lexiconpro.com/en/softwares/alpha-driver-v2-7-windows

"The correct operation of the full, public release of Windows 10 is not yet verified by our development and test departments. As a result, support for Windows 10 is not currently offered for Lexicon digital hardware, software applications, or third-party proprietary software used with our products. We cannot confirm a date for providing support for Windows 10, but note that full software testing and verification is underway.

To keep your system working normally with the affected products, Lexicon strongly recommends waiting before upgrading your operating system to Windows 10 until full software testing and verification has been completed."

Offline bleedinhammer

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 71
Bezsensu, POD jest przecież interfacem. Coś źle zainstalowałeś
Ja wiem, że POD powinien być interfejsem; nie zmienia to faktu, że nawet po deinstalacji Windowsa i przesiadce na SSD POD wciąż odwala tę samą hucpę. Myślałem, że to może wina kilku ASIO (mialem ASIO4ALL), lecz po reinstalce zainstalowalem tylko soft PODa i sytuacja się nie zmieniła; myślałem, że to DAW (ponoć POD + Reaper nie zawsze współgra), więc zmieniłem na Studio One bodajże - to samo. Nie wiem gdzie jest błąd w instalacji, skoro polega ona tylko na pobraniu sterowników ze strony Line 6. A z drugiej strony nie chcę męczyć ni PODa, ni mojego komputera. HD500 najwyraźniej sobie nie radzi - slysze caly odsluch z DAWa (ścieżka PODa z monitoringiem, metronom, perkusja z wtyczką VST, ścieżka basu) z nielicznym clippingiem i nagle w polowie nagrywania ścieżki wszystko znika i pojawia się w słuchawkach jedynie ścieżka z samego urządzenia, a nie jej odsłuch z DAW. Procesor nie wyrabia?

+ gdy oglądam "profesjonalistów" w ich domowych studiach (vide Misha czy Acle) to mimo korzystania z Fraców wpięte one są w najróżniejsze interface'y, czy to Scarletty czy duże racki z dziesięcioma wejściami - dlaczego? Czy PODowi nie będzie łatwiej, jeżeli będzie moim procesorem a ciężar nagrywki i odsłuchu zrzucę na osobne urządzenie?

Offline przemak

  • Gaduła
  • Wiadomości: 276
    • Studio Nagrań i Okolice
Kolega nagrywa sobie demówki na PODzie bez problemu, a chociaż jest jednym z lepszych polskich gitarzystów, to komputery niezbyt ogarnia ;) Jaki masz bufor? Za mały bufor powoduje najpierw trzaski a potem inne problemy z dźwiękiem.

Offline bleedinhammer

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 71
Kolega nagrywa sobie demówki na PODzie bez problemu, a chociaż jest jednym z lepszych polskich gitarzystów, to komputery niezbyt ogarnia ;) Jaki masz bufor? Za mały bufor powoduje najpierw trzaski a potem inne problemy z dźwiękiem.
Zwiększyłem bufor (a zarazem latencję, grrr) i działa tak samo, może nieco rzadziej się wywala. Sposobem jest aktualnie wyłączenie DAWa, odłączenie i podłączenie PODa do PC i wtedy uruchomienie Studio One'a raz jeszcze... ;_;

Offline przemak

  • Gaduła
  • Wiadomości: 276
    • Studio Nagrań i Okolice
Oszczędzanie energii na usb czy jakoś tam wyłączone oczywiście?

Offline firejump

  • Gaduła
  • Wiadomości: 253
    • The Fracture
Za długi / chujowy kabel USB? Podłączasz się przez HUBa USB może? (jeśli tak to przestań)
Próbowałeś z różnymi portami USB w komputerze? (w laptopach niektóre są dzielone z niektórymi bebechami typu karta WIFI, zmiana potrafi pomóc).
Próbowałeś wyłączyć WIFI lub bluetooth w panelu sterowania? (pomaga na stałe na niektórych laptopach z ww. problemem; na dłuższą metę polecam wtedy zewnętrzną kartę wifi)

Offline bleedinhammer

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 71
Oszczędzanie wyłączone :) I jak na razie używam dużego komputera z i5, a nie laptopa. Ale zobaczę inne porty jeszcze

Sprawa o tyle śmieszna, że znika mi odsłuch z kompa i zostaje tylko brzmienie PODa, ale komputer a) wciąż może nagrywać, b) DAW pokazuje, że "podaje" dźwięk na output, POD cały czas siedzi w ustawieniach jako ASIO .-.

Offline Mat

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 084
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
A sprawdzales na innym kompie?

Offline bleedinhammer

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 71
Podłączasz się przez HUBa USB może? (jeśli tak to przestań)
Próbowałeś z różnymi portami USB w komputerze? (w laptopach niektóre są dzielone z niektórymi bebechami typu karta WIFI, zmiana potrafi pomóc).

No więc zagadka rozwiązana, rzeczywiście inny port USB (  :facepalm: ) zakończył moje męki - mogę ustawić sobie bardzo niski bufor, a wszystko dalej gra i zniknęły wszystkie trzaski i clipy.
Jeżeli dobrze wnioskuję, to USB na przednim panelu PC nie są podłączone bezpośrednio do płyty głównej, co generowało problemy (działają jak hub właśnie). Podłączyłem się pod tylny panel - bezpośrednio do płyty - i teraz wszystko bangla. Dzięki bardzo, teraz będę mógł w spokoju pichcić w sypialni riffy  :D

 

Related Topics

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
9 Odpowiedzi
3186 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 23 Paź, 2012, 13:32:50
wysłana przez lopatron
0 Odpowiedzi
650 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 28 Lut, 2013, 08:50:54
wysłana przez primer
Lexicon alpha

Zaczęty przez kfaho Hardware

12 Odpowiedzi
3595 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 05 Lis, 2013, 13:39:49
wysłana przez przemak
79 Odpowiedzi
9401 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 09 Mar, 2015, 09:04:30
wysłana przez Amal_68
3 Odpowiedzi
1035 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 22 Sty, 2015, 23:07:30
wysłana przez Olcha


Klikajac reklamy wspierasz serwis.