Mam msi Gx620 - czyli laptop dla graczy, imo najlepsza wydajnosc/cena (swego czasu oczywiscie, kupilem go jak wyszedl - chyba 3 lata temu - 4000zl , teraz za 2000zl mozna sporo lepszy kupić). Niestety ze wzgledu na serwis prawdopodobnie juz nigdy nic nie kupie od MSI. Awaryjnosc jeszcze bym przebolal, gdyby usterki naprawili szybko i sprawnie.
Co do kart graficznych w laptopach to mozna popatrzec na ilosc fps w grach, też mam w laptopie 9600m gt i tak jak spojrzalem na rankingi nowych kart w notebookach to najlepsze (dwie karty) sa moze 4 razy szybsze, wiec nie jest to szał w porównaniu do tego co sie dzialo kiedys. Mimo tego celowalbym glownie w grafike. Jezeli masz stara karte graficzna to mozesz poszukac przykladow directx11 - symulacja takiego czegos na procesorze pewnie dalaby ok. 1 fps

Nie wiem co tam GTA IV wykorzystywala, ale faktem jest ze wiekszosc pracy w grach odwala karta graficzna. Wielowatkowosc to nie jest taka prosta rzecz i watpie ze zobaczymy wiele gier ktore ja wykorzystuja. W dodatku ostatnio sporo gier to porty z konsoli, mozna zmienic pare parametrow w grafice, wrzucic lepsze tekstury, ale dodanie obslugi wiekszej ilosci watkow o ile wczesniej tego nie planowali moze byc czasochlonne.
Zreszta wydaje mi sie ze nie wszystkie operacje da sie zrownoleglic(tak zeby mialy sens). Jakbym mial do wyboru 4 rdzenie o sredniej szybkosci albo 2 o wysokiej to chyba jednak skusilbym sie na 2. No ale to ja, moze jestem w bledzie, kto wie.