Maczos Bass Shop

Autor Wątek: NGD - Gibson Les Paul Standard 2004  (Przeczytany 12601 razy)

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
NGD - Gibson Les Paul Standard 2004
« 16 Kwi, 2009, 11:24:30 »
No i się stało.

Pisałem o tym w wątku o sprzedaży Music Mana SM-Y2D, ale po krótce wspomnę tutaj.

Przez wiele lat Gibson Les Paul był dla mnie wzorcem brzmienia, choć manualnie ciężko mi się było do niego przekonać, bo jak każdy młody wąż chciałem być szybki jak Waj albo inny Malmsztin. A Gibol - jak wiadomo - do specjalnie poręcznych gitar nie należy. Marzyło mi się coś, co będzie połączeniem brzmienia LP z poręcznością Strata, ale jak wiadomo - takie rzeczy to tylko w Erze. Dlatego grałem na wyścigówkach wszelkiego rodzaju, obiecując sobie, że na stare lata kupie se Gibona, jak już nie będę mógł przerabiać szybko paluszkami. Miałem wprawdzie swego czasu krótki romans z Les Paulem Firebrand, ale z Les Paulem Standard to wiosło ma niewiele wspólnego.

Wydawało mi się, że jeszcze parę lat minie zanim nastąpi ten dzień, ale ostatnio, kiedy wystawiłem na sprzedaż mojego Music Mana, dostałem propozycję zamiany na Gibsona Les Paula i zaświeciła się żaróweczka "a może już jestem wystarczająco stary?". Postanowiłem zaryzykować i właśnie stoi koło mnie przedmiot niniejszego wywodu.

Jest to Gibson Les Paul Standard z roku 2004 w kolorze Heritage Cherry Sunburst. Niewykluczone, że jest to model Premium Plus, bo top wygląda naprawdę zacnie, ale tu musiałby się wypowiedzieć specjalista od Giboli, za którego się nie uważam.

Specyfikacji nie przedstawiam, bo "koń jaki jest każdy widzi".

Pierwsze wrażenie - CIĘŻKO!!! Wiosło waży tyle co ze dwa Axisy. Jest to spora zmiana po latach ogrywania Music Manów cz Ibanezów. Z dechy gada jak dzwon. Wbrew temu, na co wskazywałyby materiały, gitara gra szerokim pasmem. Nie ma w niej brzęczącej górki jak w jesionowym tele, ale nie jest to nosowy sound jakiego się spodziewałem. Jest okrąglutko i fajnie. Pod piec nie podłączałem, bo w robocie jestem. Tak jak pisałem w "Giełdzie", gitara jest po interwencji "chirurgicznej", bo przydarzyło się jej to, co wielu innym Gibsonom, czyli pęknięcie szyjki przy główce. Cerowanie przeprowadzono nadzwyczaj sprawnie, bo trzeba się dobrze przyjrzeć żeby zobaczyć miejsce klejenia. Nie jest to majstersztyk, bo widać "szew", ale generalnie naprawę oceniam 8/10. Technicznie żadnych problemów, nic nie skrzypi, nic nie stuka (zjawiska, o których wspominał Domin). Stan wizualny 7-8/10. Jest kilka kosmetycznych wad, ale nic rażącego.

Póki co jestem zadowolony, ale obiektywnie się wypowiem jak ochłonę nieco.

Zdjęć mało, dwa robione przez poprzedniego właściciela i jedno moje robione telefonem, żeby nikt mi nie pisał

:fotki:

Będzie czas, będzie fotostory.
« Ostatnia zmiana: 15 Cze, 2011, 16:30:52 wysłana przez Pan Zorro »
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline Musza

• Pr0
Gratulacje, oby służył lepiej od MM, którego bym za chuja za Gibona nie oddał :P. Czekam na fotostory :)

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
Ten MM kompletnie mi nie podszedł, więc na pewno Gibaś będzie służył lepiej od niego (oby jak najdłużej). Oczywiście Morsik to obiektywnie świetne wiosło, ale coś mi w nim ewidentnie nie pasiło. Takie skrzyżowanie Telecastera i Silhouette'a, przy czym IMO nie ma tego charakteru co Tele (topola to nie moje drewno) i nie ma tej poręczności co Silo (brak frezów na desce, większa waga).

W każdym razie dzięki :)
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline Musza

• Pr0
Widać jaki wioślarz taka sygnatura ;D Jego ENGL imo też ssie i nie wiem czemu to tyle kosztuje.

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
Ja jego Engela nie ogrywałem, więc się nie ustosunkuję, ale jego MM to chyba najmniej "mój" z Music Manów. Miałem Axisa, 2 Axisy Super Sport, Silo Benji Madden. Korzystałem przez jakiś czas z cudzych Pietruchy i Silhouette i ten Mors jest piękny, ale najmniej mi podszedł ze wszystkich. A gibol waży tyle co sztanga, ale już z dechy czuć, że ma znacznie więcej "do powiedzenia" :)
« Ostatnia zmiana: 16 Kwi, 2009, 12:25:08 wysłana przez zorro »
WE INVENTED ELECTIFYING

Online purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Widać jaki wioślarz taka sygnatura ;D Jego ENGL imo też ssie i nie wiem czemu to tyle kosztuje.
Chyba nie sugerujesz ze Steve Morse ssie?;>

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
Fota bez stopy? SYF ;)

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
Się nadrobi :) Tylko muszę kupić akumulatorki do aparatu.
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
W takim razie gratuluję :)

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
Senkju wery mocz :)
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline primer

• Gaduła
no to witam w klubie Giboli;) gratuluje.

i to mi sie podoba - only Gibson is good enough! - i moze zostane zjechany ale ja sie z tym zgadzam :headbang:

jak chcesz sie dowiedziec czy to Premium PLus to wyslij nr seryjny do serwisu Gibola - odpowiedza ci co i jak i gdzie bylo zmontowane
« Ostatnia zmiana: 16 Kwi, 2009, 14:41:19 wysłana przez primer »

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
Dziękuję. dziękuję :) Już nieśmiało Dominowi proponowałem żeby założyć forum mylespaul.pl :)

Wprawdzie za wcześnie żeby stwierdzić, że ONLY Gibson is good enough, ale na pewno this Gibson is good enough :)

a do GIbola napiszę, dzięki.
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline neyoam

• Gaduła
Normalnie się zakochałem :headbang:
Gratuluję zakupu. Sam choruję na gibsona odkąd skończyłem 7 lat, czyli odkąd zobaczyłem Page'a na Song Remains the same ;)
khm...jajo

Offline Qvd

• Gaduła
Hell yeah! Piękna:) Gratuluję!:) W takich chwilach chęć sprzedania mojego Classica Plus znika w sekundzie:)

Jak będziesz pisał do Giba to użyj maila dla europy. Też kiedyś pytam ich o numer seryjny etc. Na odpowiedź z service@gibson.com czekałbym pewnie do dzisiaj. Po napisaniu na service.europe@gibson.com zawsze odpisywali następnego dnia.

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
Dzięĸuję chłopcy! Normalnie wzruszenie nie pozwala mi Was ścisnac za gardło :) A tym co mnie cieszy mocno jest też fakt, że to jest wersja bez pickguardu, więc nie mam dziur po śrubkach w desce (bo jakby był, to bym go zdjął).
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline Qvd

• Gaduła
Brak pickguarda w twojej gicie i również mnie cieszy:D uwielbiam LP bez tego przykręcanego plastiku. Aha! No i czekam na więcej fotek. Przydała by się jakaś ładna, nowa tapeta na pulpit:D

Offline primer

• Gaduła
o ile sie nie mysle to nie ma wersji bez pickguardu.
Jak kupujesz nowa gitke dostajesz pickguard i ty decydujesz czy go montujesz badz nie.

A swoja droga mi sie podoba z :devil:

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • moose powered
    • IMPALA
Jest to Gibson Les Paul Standard z roku 2004 w kolorze Heritage Cherry Sunburst. Niewykluczone, że jest to model Premium Plus, bo top wygląda naprawdę zacnie, ale tu musiałby się wypowiedzieć specjalista od Giboli, za którego się nie uważam.

sprawdz jakie masz pickupy, jesli Burstbuckery Pro to masz Premiuma.

o ile sie nie mysle to nie ma wersji bez pickguardu.
Jak kupujesz nowa gitke dostajesz pickguard i ty decydujesz czy go montujesz badz nie.

musze to obadac bo nie wiedzialem.
dbaj o kręgosłup - nie graj zbyt ciężko

"i to" - Lothar

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
ładne to wiesło, teraz tylko musisz kupić cylinder i zapuścić długie włosy ;)
gratuluję zakupu

ps- bez pickguarda ładniejsza ;)
"speed is by-product of accuracy"

Offline mondomg

• Pr0
    • mondomg blog
No, to teraz wiosło dorównuje wagowo brzuchowi. Hah, żart oczywiście, gratuluję!

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
Jeszcze raz dziękuję wszystkim :)

A teraz mała prośba: uzbroiłem gitarę w nowe struny (DR 11-50) i niestety potrzeba skorygować nieco krzywiznę gryfu. Pech w tym, że nie dostałem w komplecie klucza do regulacji. W związku z tym prośba do posiadaczy takiego o wypożyczenie tegoż na chwilę. Sinner ma mi zamówić taki u Stew Macdonalda, ale to trochę potrwa zanim kluczyk wyląduje w Polsce, a ja chciałbym się już w pełni cieszyć moją nową gitarką. Jeśli ktoś ma taki kuczyk (zdaje się 5/16 cala), to plis pożyczcie na chwilę. Wrzućcie w kopertę, ja odbiorę, ustawię i odeślę z browarkiem w zestawie :)
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • moose powered
    • IMPALA
poszukam czy jeszcze taki mam (nie wiem czy znajde w moim burdelu) i do jutra dam znaka. jak znajde - to daj adres na PW na wszelki wypadek.

"i to" - Lothar

Offline wuj Bat

• Pr0
  • Miszcz Wibrującej Pięści
ładne to wiesło, teraz tylko musisz kupić cylinder i zapuścić długie włosy ;)
gratuluję zakupu

Albo kupić melonik i zgolić włosy (jak Dziki z Mechu) ;)
Ciekawe, że też myślę, że kupię Gibona jak będę stary... Nasz drugi gitarzysta już ma Giba, ale on ma 3 lata więcej ;)
Także gratuluję zakupu!
Czekamy teraz na NGD Fireboya, już se, gej jeden!!!, zmienił avatarcia!
Cosmic Vagina Dentata Organ

http://wujciobat.soup.io/

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
Myślę, że każdego z nas to czeka ;) z tym, że ja nieprzerwalnie SG! :)

Offline wuj Bat

• Pr0
  • Miszcz Wibrującej Pięści
Mamy tu u nas i jednego prawo- i jednego lewo-ręcznego SG, a Ty nie chcesz się wybrać. Twoja strata, Twoja Stara! ;)
Cosmic Vagina Dentata Organ

http://wujciobat.soup.io/

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
Zauważyliście, że większość starych gitarmanów zwykle uderza w stronę Giboli (ew. Fenderów)? Po zachłyśnięciu się wszelkiej maści Jebanezami, Mjuzykmenami, Siurami i innymi Pi-er-es-ami, jak pojawia się pierwszys siwy włos, a bęben losujący robi się większy niż u żony w 8 miesiącu, pojawia się nieodparta chęć przytulenia jakiegoś "klasyka". Normalnie "Wszyscy (starzy) mają Gibcia - mam i ja!".
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline nikt

• Brat Demonikanin
  • Administrator
    • www.BodyModifications.pl
bo w koncu ich na nie stac...
WKRÓTCE DO SPRZEDANIA:
Trzy Ibanezy LACS

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • moose powered
    • IMPALA
Zauważyliście, że większość starych gitarmanów zwykle uderza w stronę Giboli (ew. Fenderów)? Po zachłyśnięciu się wszelkiej maści Jebanezami, Mjuzykmenami, Siurami i innymi Pi-er-es-ami, jak pojawia się pierwszys siwy włos, a bęben losujący robi się większy niż u żony w 8 miesiącu, pojawia się nieodparta chęć przytulenia jakiegoś "klasyka". Normalnie "Wszyscy (starzy) mają Gibcia - mam i ja!".

wypraszam sobie :P

no jakos tak wychodzi ze wszyscy koncza z gibsonem albo fendurem i marshallem... tyle ze nikt z nas jeszcze nie jest chyba az tak stary, nie? :D

"i to" - Lothar

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
Mów za siebie małolacie ;) ja się czuję stary jak dobra whisky.
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • moose powered
    • IMPALA
Mów za siebie małolacie ;) ja się czuję stary jak dobra whisky.

to jak ty sie bedziesz czuc za dziesiec lat? ;)

"i to" - Lothar