Maczos Bass Shop

Autor Wątek: NGD! G&L S-500 Custom  (Przeczytany 3078 razy)

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
NGD! G&L S-500 Custom
« 12 Cze, 2009, 17:58:13 »
Ponieważ wiosełko jest u mnie już jakiś czas i po kilkutygodniowych testach mogę z chłodniejszą głową je oceniać, a jednocześnie przetestowałem je na tyle intensywnie, że nadszedł czas na NGD.

Gitara ma korpus z pięknego jesionu bagiennego, gryf wykonany jest z klonu a podstrunnica z hebanu. Progi to 22 Dunlopy 6100, a promień podstrunnicy - 12 cali, profil gryfu "C". Do tego grafitowe siodełko, grafitowe string tree, blokowane klucze Schaller i fenomenalne tremolo typu Fulcrum, które trzyma strój nie gorzej niż Floyd Rose (serio, bez ściemniania - można wywijać wajchą jak głupi, a gitara się nie rozstraja).

Układ elektroniczny to trzy single CLF-100 zamontowane na trójwarstwowej płytce w kolorze tortoise shell, potencjometr głośności, pasywny korektor wysokich tonów, pasywny korektor niskich tonów, 5-pozycyjny selektor wyboru przetworników i dwupozycyjny miniswitch, który pozwala w pozycji 1 i 5 selektora aktywować skrajne pickupy (dzięki czemu uzyskujemy brzmienie telecastera) a w pozycjach 2 i 4 wszystkie trzy przetworniki jednocześnie.

Jeśli chodzi o customowe opcje, to w moim egzemplarzu są to: hebanowa podstrunnica, gryf pokrywany lakierem nitro, pickupy CLF-100 zamiast MFD (czyli standardowe single w miejsce bezszumowych), klasyczne plastikowe gałki potencjometrów, a co za tym idzie potencjometry typu split shaft, grafitowe siodełko i straplocki Dunlop "wpuszczone" w korpus.

Co do oceny wykonania, to jest to absolutnie zawodowy instrument. W całości ręcznie robiony w USA, z najlepszych materiałów i z ogromna precyzją.

Jeśli chodzi o brzmienie z "pickupów", to jest ono ciut ciemniejsze niż klasycznych stratów. Przetworniki CLF-100 charakteryzują się nieco okrąglejszym brzmieniem niż typowe single i mają mniej "dzwoneczków". Dzięki temu gitara znacznie lepiej sprawdza sie w brzmieniach typu crunch, a nawet mocniejszych przesterach.

Pozdrawiam
Arturro
« Ostatnia zmiana: 29 Cze, 2009, 23:22:31 wysłana przez zorro »
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline Radek M

• Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Odp: NGD! G&L S-500 Custom
« Odpowiedź #1 12 Cze, 2009, 18:46:52 »
Zgadzam sie ze wszystkim co tutaj Artur napisal. Wioslo jest w kazdym calu zajebiste. Jest na tyle zajebiste, ze gdybym kiedys chcial brac strata, szukal bym wlasnie jakiegos G&La. To byl jeden z patykow na zlocie, ktore zrobily na mnie najwieksze wrazenie i spowodowaly chcice.

Chyba juz gratulowalem patyczka, ale gratuluje jeszcze raz ;)
No pain No gain !

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • moose powered
    • IMPALA
« Odpowiedź #2 12 Cze, 2009, 18:55:46 »
zastanawiam sie czemu to nie wisi jako test na sixstring.pl? :)
dbaj o kręgosłup - nie graj zbyt ciężko

"i to" - Lothar

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
« Odpowiedź #3 12 Cze, 2009, 19:13:03 »
Bo nie jestem użytkownikiem sixstring.pl :) A ponieważ na sevenstringu mamy dział: "Barytony, Extended Rage Guitars oraz zwykłe 6strunówki", postanowiłem wrzucić to tutaj. Poza tym nie traktowałbym tego jak test. Test znajdzie się gdzie indziej, to nazwałbym krótkim opisikiem :)
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline mondomg

• Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #4 12 Cze, 2009, 19:16:19 »
Piękna gitara. Brzmienie 'telecastera' naprawdę wymiata. Cóż, ojciec Artur napisał już o niej wszystko, co i ja miałbym do powiedzenia. Gratuluję i zazdroszczę.

Chciałbym na niej zagrać.

Znowu.

Offline utarefson

• Gaduła
    • http://www.myspace.com/landsbeyond
« Odpowiedź #5 12 Cze, 2009, 19:17:35 »
Mrrrr... aleś mi gas'u na Strata narobił :/ Piękna!

Clips please! :)

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
« Odpowiedź #6 12 Cze, 2009, 19:21:48 »
Senks za komplimenty :) Próbki będą jak dojadą Fralinki. Umówiłem się ze Sparrowem na testy w 3 konfiguracjach - CLF-100, Fralin '54, Fralin Vintage Hot. Zobaczymy co najlepiej zagra.
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
« Odpowiedź #7 12 Cze, 2009, 19:40:49 »
A ja się dziwię, że nie trzymałeś tego na ten specjalny dzień ;) Niech się sixstring odpierdoli od mojego redaktora :D

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
« Odpowiedź #8 12 Cze, 2009, 20:15:42 »
Ja rowniez gratuluje, przypomnialo mi sie jak Tadeo byl testerem i gral na dwoch Strata kasyterach. G&L byl lepszy :)

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
« Odpowiedź #9 12 Cze, 2009, 23:25:07 »
Dziękuję, dziękuję :) Obiektywnie i na chłodno to bardzo pozytywnie ją oceniam. Najlepszy strat jakiego miałem i jeden z 3 najlepszych jakie miałem w ręku (oprócz tego był jeszcze oryginalny stary Strat '64, który nawet potencjometry i progi miał oryginalne, no i Custom Shop 54 Relic). Ale jakby ktoś chciał mi za niego dać jakiegoś zajebistego tele, to pewnie by mnie namówił :)

np. takiego:

« Ostatnia zmiana: 13 Cze, 2009, 01:09:27 wysłana przez zorro »
WE INVENTED ELECTIFYING

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #10 13 Cze, 2009, 01:00:03 »
Nie jestem fanem stratów ale jak widzę te zdjęcia to żałuję że mnie na zlocie nie było ;). Gratuluję i chyba trochę zazdroszczę ;)
ps- faktycznie, nie widać nigdzie łączenia korpusu.. Kawał ładnej dechy
"speed is by-product of accuracy"

Offline zorro

• nindża
  • Pr0
    • Ibanez/Meinl/Tama
« Odpowiedź #11 13 Cze, 2009, 01:57:16 »
No G&L tak ma, że zawsze klei deski z dwóch klocków wzdłuż osi, że niby lepiej soundowo to wypada i klejenie wzmacnia deskę. Fajnie, że robią to tak, żeby nie było widać. Generalnie profi zawodnicy. Aż dziw bierze, że w Polsce tak mało ludzi gra na tych wiosłach (ja widziałem ze dwóch zawodowców z G&Lami). Polityka podobna do Suhra - świetne straty i tele, ręcznie robione, z możliwością customizacji... Ceny niższe niż Suhr: cena bazowa za s-500 to jakieś 1900 $ plus ewentualne opcje (moje około 400 USD - 200$ heban, 200$ wykończenie gryfu, plus po kilkadziesiąt dolców za straplocki i grafitowe siodełko, mody elektrowni chyba no charge), a czas wykonania to do 24 tygodni. U Suhra cena bazowa to 3000 USD. Taki straciak jak mój kosztowałby 3370 dolarów i to bez hebanowej podstrunnicy, bo nie ma jej w opcjach.
« Ostatnia zmiana: 13 Cze, 2009, 01:58:48 wysłana przez zorro »
WE INVENTED ELECTIFYING