Maczos Bass Shop

Autor Wątek: BlacKat Guitars - wątek oficjalny  (Przeczytany 20809 razy)

Offline Dale Cooper

• Pr0
  • Why can't we not be sober?
    • gitara-online.pl
Odp: Odliczanie
« Odpowiedź #240 26 Sty, 2012, 15:41:20 »
Chciałem to napisać, ale czekałem na kogoś mądrzejszego  :angel:

Offline Didejek

• Gaduła
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat at Facebook
« Odpowiedź #241 26 Sty, 2012, 15:51:41 »
Korpus spotyka się z gryfem 2 progi wcześniej niż w RG. Co do kręcenia gałkami - bez problemu znajduję w 3 różnych wzmacniaczach ustawienia, które dobrze obsługują wszystkie wersje. Zresztą dam te wymarzone próbki za jakiś czas, a najlepiej zbadać taki temat organoleptycznie.
Pozdrawiam,
Didejek

Offline commelina

• Pr0
    • Skervesen
« Odpowiedź #242 26 Sty, 2012, 16:10:49 »
Porównujesz do RG a ja strata do tele czyli Twój pierwowzór i okazuje sie ( sprawdziłem ), że tele ma mniejsze pole powierzchni, przylegania gryfu do korpusu.
No tak, na pewno znajdą się takie ustawienia w piecu w to absolutnie nie wątpię, jednakże zastanawiam sie po co...

Offline Az

• Pr0
  • Spirit... Crusher...! || Alchemik Metalurg
« Odpowiedź #243 26 Sty, 2012, 19:23:34 »
Ech... tele-morele.

Spoiler
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Djentelman : : .

Offline Didejek

• Gaduła
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat at Facebook
« Odpowiedź #244 26 Sty, 2012, 22:19:09 »
Jutro po południu idzie dużo fotek wszystkich egzemplarzy. Dziś nie dam rady.
Pozdrawiam,
Didejek

Offline kempas

• Użytkownik
« Odpowiedź #245 26 Sty, 2012, 23:08:07 »
Tak się zastanawiam ile bym zapłacił jakbym poszedł do malwooda i poprosił o zrobienie identycznej gitary bez Twojego pośrednictwa?

Offline Ghost_of_Cain

• Gaduła
« Odpowiedź #246 26 Sty, 2012, 23:21:06 »
Tak się zastanawiam ile bym zapłacił jakbym poszedł do malwooda i poprosił o zrobienie identycznej gitary bez Twojego pośrednictwa?

Mam nadzieję, że autor konceptu to sobie zastrzegł. Mam też nadzieję, że nie pytasz całkiem poważnie.

Bo przecież jasne jest, że koszt drewna i prac lutniczych nie przekracza zwykle 50% ceny. I co, jeśli doliczywszy ceny komponentów i dodatków ujrzałbyś kwotę o 200 zł mniejszą niż liczy sprzedawca, to chodziłbyś od lutnika do lutnika z takim projektem, żeby Ci to mimo wszystko wykonał? :D Oczywiście również zadaję to pytanie nie całkiem poważnie.

Offline kempas

• Użytkownik
« Odpowiedź #247 27 Sty, 2012, 00:13:19 »
Jaja sobie robię nie zamierzam tego robić, ale poważnie zdziwiła mnie taka forma produkcji czyli przez "pośrednika". Skoro wszyscy wiedzą, że robi to jakiś inny lutnik to po co ma dodatkowo dopłacać za "sztywny model" skoro może przyjść do niego bezpośrednio i za 100% spersonalizowany model zapłacić mniej? ZAZNACZAM ŻE NIE CZYTAŁEM wszystkich postów i może ktoś to jakoś sensownie uzasadnił, ale ja chyba tego do końca nie łapie. Przy okazji też nie rozumiem czemu najpierw robi się 7emki w 25,5 a potem w barytonie a nie odwrotnie :)

Offline wiertara

• Gaduła
  • Rudy Jezus
« Odpowiedź #248 27 Sty, 2012, 00:53:08 »
Mnie najbardziej zastanawia czemu 8 nie jest w wersji 28"
Swoją drogą Didejek zna potrzeby forumowiczów i powinien wiedzieć, że wersja 7 strun z 27"skalą sprzeda się znacznie szybciej niż 7 strn i 25,5" :D
Fizyka, Lord W.:
- Uważam, że każdy człowiek XXI wieku powinien umieć uzasadnić, że świat składa się z cząstek, by, jak np. zostanie sam i oblegną go marsjanie umieć to wytłumaczyć.

Offline mlodysatan

• Gaduła
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • STREET CHAOS
« Odpowiedź #249 27 Sty, 2012, 03:01:34 »
Wiesz to sa poczatki gitarek, trza poczekac, a beda inne skale :)
Dodatkowo wydaje mi sie ze ludki nie tylko na ss beda chcieli posiadac takie wioselko , dlatego pewnie 25.5 aby nie przesadzac i nie odstrzaszac jak na razie tym ktorzy nie grali np na 27" :D

Offline Amanita

• Pr0
  • na Trygława i Swaroga!
« Odpowiedź #250 27 Sty, 2012, 04:52:57 »
Jaja sobie robię nie zamierzam tego robić, ale poważnie zdziwiła mnie taka forma produkcji czyli przez "pośrednika". Skoro wszyscy wiedzą, że robi to jakiś inny lutnik to po co ma dodatkowo dopłacać za "sztywny model" skoro może przyjść do niego bezpośrednio i za 100% spersonalizowany model zapłacić mniej? ZAZNACZAM ŻE NIE CZYTAŁEM wszystkich postów i może ktoś to jakoś sensownie uzasadnił, ale ja chyba tego do końca nie łapie. Przy okazji też nie rozumiem czemu najpierw robi się 7emki w 25,5 a potem w barytonie a nie odwrotnie :)
jeżeli dobrze rozumiem: Malinkowie odpowiadają za drewno, fretwork i lakier. Didejek, korzystając ze swojego doświadczenia i kontaktów z roboty w Warwicku, montuje hardware i elektronikę. każdy robi to, w czym jest najlepszy :)
nie wspominając o tym, że cały projekt i marketing jest od stony Didejka.

ed. tak se oglądam te zdjęcia co są - czy ja dobrze widzę? gryfy są lakierowane? fuj...
« Ostatnia zmiana: 27 Sty, 2012, 04:56:56 wysłana przez Amanita »
"Because we cannot imagine a thing, that doesn't exclude it from reality"

Offline commelina

• Pr0
    • Skervesen
« Odpowiedź #251 27 Sty, 2012, 08:18:41 »
Wracajac do pytania kempasa, jest to o tyle problem ze w galerii Mainków jest łudząco podobna gitara i teraz właściwie tylko od Nich bedzie zależało i ich madrego podejścia do sprawy, zeby nie narobic jaj na rynku. Na tyle na ile znam najstarszego z Rodu, sądzę ze nie powinno byc w ogóle tematu. Bo tu juz nie było by przykro, to by było skurwysyństwo najwyższego stopnia ...przepraszam w najwyższym stopniu ;)
Niestety obawiam sie ze kempas uchylił rąbka z kołderki która przykrywa bałagan w głowach niejednego z marzycieli i poszukiwaczy "po taniości" protestujących potem przeciw ACTA jako odebraniu swobody wyznań poczynań itp. Przepraszam może troche nagiąłem ale myślę ze niewiele. Nie pisałbym tego, gdyby nie to, ze zbyt czesto się z tym spotykałem, "z tym" mam na myśli pytanie kempasa.

@up Amanita o tej porze to ludzie normalnie spia a nie marudza na polakierowane gryfy  . Wam to kurwa nawet dziwka nie dogodzi :P

Offline Didejek

• Gaduła
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat at Facebook
« Odpowiedź #252 27 Sty, 2012, 09:13:44 »
To co robię nie jest pośrednictwem - jestem wstrętnym kapitalistycznym właścicielem, który to spina w całość, robi quality checka, lutuje elektronikę, ustawia menzury itd. Czyli więcej przy gitarach niż robi wielu innych wstrętnych kapitalistycznych właścicieli innych marek gitarowych, których miałem okazję poznać (wyjątkiem jest arcysympatyczny Holger Stonjek z Sandberga). Każdy z nas - i Malinkowie i ja, wnosi coś do tego projektu, dzięki czemu ma on konkretny kształt. Im by się beze mnie to nie udało, mi bez nich też nie.

Po pierwsze - ja w większości wymyśliłem te instrumenty, czyli siadłem do kompa, spędziłem dużo godzin nad rysunkami, ograłem dużo gitar z myślą o tym co jest w nich fajne a co nie i stworzyłem konkretny zestaw opcji, który pasowałby większej ilości ludzi niż mi. Ja nawiązałem też skutecznie kontakty z dostawcami osprzętu - chcesz zobaczyć na czym to polega, spróbuj sobie kupić ten osprzęt w sklepie i zamów do tego gitarę lutniczą, zobaczymy ile Cię wyniesie bez pośrednika (podpowiem - o ile lutnik nie będzie lichy to drożej).

Co do tego dlaczego takie ficzery a nie inne - każdy ma nieco inną wizję, a to jest model seryjny, który trzeba przefiltrować w główce. Nie każdy stroi 7 do ź, a jak już napisałem każdy model będzie dostępny również w 27" i to w pierwszej połowie tego roku. Jest też życie poza sevenstringiem, nie każdy lubi barytony...

commelina: Yu no serious? Ta gitara ma mniej wspólnego z tą z galerii niż Shecter Hellraiser i Caparison z RANem. Przecież ta z galerii to jednak bardziej zabawa LP niż Tele. Dzisiaj będą szły foty i wszystkie karty zostaną odkryte.
Pozdrawiam,
Didejek

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
« Odpowiedź #253 27 Sty, 2012, 09:55:22 »
1. Poczekajcie z oceną wyglądu aż je zobaczycie w całości. To nie jest tak do końca tele. Tzn, tele był punktem wyjścia, ale kształt jest zmieniony w taki sposób, żeby działał w tej stylistyce. Moim założeniem od początku było zrobienie supertele - tak jak powiedzmy Ibanez RG, Suhr Modern czy RAN Crusher jest superstratem. Po prostu takich gitar na bazie tele (pomijając np. Axisy, ale mi chodziło o inny styl) nie ma, albo są to zwyczajne telecastery z dołożoną struną i wsadzonymi aktywami itp. Co do wykończeń - będą różne, na pewno będziemy w tej kwestii eksperymentować.

Biorac pod uwage historie Twojej pracy nie sposob nie zapytac czerpanie inspiracji z modelu Panther Framusa ;)

Zeby bylo jasne: jestem jak najbardziej na TAK i zycze powodzenia.
Jednak z teza, ze gitar z korpusami wzrowanymi na tele nie ma, nie moge sie zgodzic :)
Z niecierpliwoscia czekam na fotki calosci  :headbang:
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2012 i nie tylko...

Offline Didejek

• Gaduła
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat at Facebook
« Odpowiedź #254 27 Sty, 2012, 10:17:20 »
Panthera też jest bardziej w kierunku "rozdeptanego LP". To zdecydowanie moje ulubione wiosło ze stajni Framusa (czy nawet jedyne które lubię). Mieliśmy takie zadanie domowe podczas szkolenia z Custom Shop, żeby przygotować kilka specyfikacji gitar custom i wtedy sporo eksperymentowałem z modelem Renegade, który jest typowym tele. W Framusie bardzo nie podobało mi się to, że ze względów technologicznych wszystkie gitary - od super stratów (Diablo) po hollowbody (Mayfield) miały identyczne gryfy z 22 progami.
Pozdrawiam,
Didejek

Offline commelina

• Pr0
    • Skervesen
« Odpowiedź #255 27 Sty, 2012, 10:56:06 »
To z galerii po prostu dało mi na tyle mocne skojarzenie ze wysłałem kumplowi te zdjęcia, a on widział Twoje. Stwierdziłem, ze stawiam flache jesli to nie bedzie ta "fabryka".... nie myliłem się. Nie wiem i nie potrafie tego wytłumaczyć. Może siegam, gdzie wzrok nie sięga :P

Offline Didejek

• Gaduła
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat at Facebook
« Odpowiedź #256 27 Sty, 2012, 22:49:02 »
1.
Pozdrawiam,
Didejek

Offline indabrain

• Gaduła
  • fszyscy jesteźmy dresiażami
« Odpowiedź #257 27 Sty, 2012, 22:51:53 »
O fak! Ale ta ósemka jest wielka:)
Nigdy nie jeżdżę po alkoholu, dlatego nigdy nie jeżdżę...

Offline lupus

• Gaduła
  • wilcze dżenty i ambienty
    • Ulfheobar - Official Webpage
« Odpowiedź #258 27 Sty, 2012, 22:56:14 »
dość ciekawy kształt, nie powiem ;) może być naprawdę charakterystyczny, trza wypromować markę.

gdzie można ograć?
"Ale wszyscy inni ograli na jutubie, więc się nie wpierdalaj." - zorro
http://www.soundcloud.com/bluelupus
http://ulfheobar.uk.to

Offline Didejek

• Gaduła
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat at Facebook
« Odpowiedź #259 27 Sty, 2012, 23:03:04 »
:)

Ogrywać można od przyszłego tygodnia u mnie w Warszawie-Rembertowie. Wystarczy mnie PW-ować
« Ostatnia zmiana: 27 Sty, 2012, 23:12:56 wysłana przez Didejek »
Pozdrawiam,
Didejek

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #260 27 Sty, 2012, 23:15:48 »
Od razu mi się lepiej na duchu zrobiło jak zobaczyłem te zdjęcia.
Brzyyyyyydkie.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satans name!

Offline Dale Cooper

• Pr0
  • Why can't we not be sober?
    • gitara-online.pl
« Odpowiedź #261 27 Sty, 2012, 23:18:58 »
Dla mnie strzał w kolano. Szacunek za pracę, wkład, pomysł, promocję. Ale kształt mi totalnie nie pasuje.

pees
Czy przypadkiem gryf nie będzie leciał w dół?

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #262 27 Sty, 2012, 23:19:10 »
cholera ładne to! :O

Offline Didejek

• Gaduła
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat at Facebook
« Odpowiedź #263 27 Sty, 2012, 23:21:31 »
Gitara ustawia się prawidłowo, gryf nie leci. De gustibus cośtam cośtam - jak mówiłem, to jest nisza. :)
Pozdrawiam,
Didejek

Offline Ghost_of_Cain

• Gaduła
« Odpowiedź #264 27 Sty, 2012, 23:22:04 »

ehehe, fail, wkleiłem po pierwszej focie :D

Ale po kolejnych też nie jestem zachwycony. Panie Dzieju, miałeś parę dni, żeby się do tego przygotować, a dałeś foty z zadka, z jakimś kiepskim, rzucającym mylące cienie oświetleniem, na czymś, co wygląda jak ręcznik papirowy, na jaki ostatnio u lekarza zlałoby sie o mało moje dziecię - ot, nie postarałeś się.

Y U no zatrudnił kogoś, kto za parę złotych pierdyknął by takie zdjęcia, że jutro na orgu rebiata by się obsrywała na miętowo?

A do rzeczy - z tych zdjęć tylko o szóstce można powiedzieć, że się jako tako trzyma kupy i proporcji. Choć z avatara siódemkowa główka wyglądała najlepiej. Źle, że wszystkie są pokazane obok siebie - dlatego ósemka będzie bombowcem w świadomości ferajny. Tu naprawdę nie chodzi o to, że one zapewne grają zajebiście - tylko o to, że nie masz drugiej szansy, by zrobić pierwsze wrażenie na nas, dzieciach śliniących się do cukierków z choinki.

« Ostatnia zmiana: 27 Sty, 2012, 23:51:11 wysłana przez Ghost_of_Cain »

Offline mlodysatan

• Gaduła
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • STREET CHAOS
« Odpowiedź #265 27 Sty, 2012, 23:25:24 »
Mi sie podobaja :) Zmienil bym tylko miejsce potow i switcha pod siebie ale tak to sa zajebiste :)

Offline wojwyk

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #266 27 Sty, 2012, 23:32:32 »
Świetnie się prezentują, szczególnie siódemka 2 od prawej podobie mnie sie.

Offline Aston

• Pr0
    • SoundCloud
« Odpowiedź #267 27 Sty, 2012, 23:37:16 »
Emm, no. Dobrze, że czekałem bez szczególnego nastawienia na cud. Moim skromnym zdaniem wyglądają przeciętnie. Muszą za to niesamowicie dobrze brzmieć ;)

Offline Az

• Pr0
  • Spirit... Crusher...! || Alchemik Metalurg
« Odpowiedź #268 27 Sty, 2012, 23:38:04 »
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Djentelman : : .

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #269 27 Sty, 2012, 23:42:04 »
Fuuuuuuuuuuuu. Mimo że widziałem je wcześniej w srajfonowej jakości to... Śliczne są. Absolutnie zajebiście się prezentują. Trafiły w moje gusta bardzo wszystkie trzy. Szóstka jest bardzo lekka wizualnie, siódemka ma właściwe proporcje, a ósemka mi się kojarzy (jak już wspominałem) z niemieckim drugowojennym bombowcem - ciężka ale ładna ;) Jak to dobrze że nie mam kasy bo inaczej bym ją u Ciebie wydał.
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.