Forum Sevenstring.pl

Wzmacniacze i akcesoria => Efekty => Wątek zaczęty przez: sogard w 03 Kwi, 2012, 00:45:35

Tytuł: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sogard w 03 Kwi, 2012, 00:45:35
Jak w temacie, miał ktoś bezpośrednie porównanie tych zabawek? Noszę się z zamiarem kupna któregoś z nich i nie jestem pewien czy dokładać do HD400 czy wystarczy HD300.

http://line6.com/podhd/multi-effects/compare.html (http://line6.com/podhd/multi-effects/compare.html)

HD300 ma mniej efektów ale nie wiem jakich dokładnie.

Jeszcze pytanie do posiadaczy - nie ma problemu żeby wpinać poda w petle wzmaka i korzystać tylko z efektów? tak wiem, pytanie pewnie kuriozalne ale chcę się upewnić :P
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: czerez w 03 Kwi, 2012, 12:28:20
Nie ma sensu brać HD400 dostajesz tylko kilka efektów więcej , których i tak pewnie nie użyjesz , jest troszeczkę inny układ przełączników nożnych , po za tym wszystko tak jak w HD 300. Ja kupując swojego POD-a też się zastanawiałem co pobrać . Wziąłem HD 300 a po pół roku się okazało, że w RnR w Wawie mają na stanie same 400 , bo nikt nie chciał ich brać i jakąś promocję wtedy robili żeby zeszło . Przy HD500 różnic juz są spore i jak masz żeby dołożyć to pewnie będziesz zadowolony.
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sify11 w 03 Kwi, 2012, 12:30:40
dodatkowo hd400 podepniesz na 4 kable, a hd300 juz nie

edward: wydawalo mi sie ze.w hd400 i hd300 sa takie same przelaczniki...
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: hdx w 03 Kwi, 2012, 12:51:35
Warto nie warto... Mam HD400, grałem na HD300 i szczerze powiedziawszy zawsze te dodatkowe kilka bajerów będzie na plus.
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sogard w 03 Kwi, 2012, 13:18:08
hdx a mógłbyś konkretniej porównać te procesory? np. jakie konkretnie efekty ma hd400 których nie ma w hd300, jakie przyciski są dodatkowo w hd400 itd.
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: hdx w 03 Kwi, 2012, 14:02:55
Bawiłem się HD300 tylko jakieś 30 minut. O ile w kwestii brzmienia nie wyłapałem różnic (pomijając kwestie ilości efektów) to fizycznie bardziej mi jednak odpowiada HD400:
Z tego co pamiętam to HD300 nie posiada pętli efektów co dla mnie go skreśla bo nie podłączysz go do wzmaka metodą 4 kabli (o zaletach pewnie słyszałeś, a jak nie to poczytaj w necie). HD400 ma osobne przyciski do zmiany kanałów góra/dół, a w HD300 przełącza się je za pomocą kombinacji przycisków co totalnie nie sprawdzało się u mnie na próbie, a już w ogóle nie wyobrażam sobie gry na żywo. W HD300 nie podłączysz także drugiego pedała ekspresji, a przełączanie funkcji volume/wah wbudowanego jest niewygodne, ponieważ trzeba mocno go wcisnąć co może sprawiać problem.

Nie wiem czego oczekujesz od PODa... Jeżeli chcesz go tylko do gry w domu to pewnie HD300 spokojnie wystarczy. W ogóle warto poczaić się za używkami bo jest ich co prawda niedużo na allegro, ale nie są styrane i ceny są ładne, a potem ewentualnie nie będzie problemów z odsprzedażą bo jest duże branie.

W ogóle mnie się udało dorwać nowego HD400 (nieodpakowany, pełna gwara itp.) w cenie używki więc się nie wahałem ani chwili mimo, że marzyłem o rigu opartym o budę rackową.
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sogard w 03 Kwi, 2012, 14:43:17
czyli hd300 nie może pracować jako zewnetrzny multiefekt w pętli? Od poda oczekuję żeby był kompletnym kobajnem - domowo - próbowo - koncertowym. z tego co piszesz to chyba rzeczywiście warto dołożyć do hd400. A najlepiej to będzie jak ogram sobie oba w sklepie muzycznym :P
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sify11 w 03 Kwi, 2012, 15:27:18
czyli hd300 nie może pracować jako zewnetrzny multiefekt w pętli?

może, podpinasz "fx send" z wzmacniacza w "guitar in" poda i "output" z poda w "fx return" wzmacniacza
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sogard w 03 Kwi, 2012, 15:43:57
czyli hd300 nie może pracować jako zewnetrzny multiefekt w pętli?

może, podpinasz "fx send" z wzmacniacza w "guitar in" poda i "output" z poda w "fx return" wzmacniacza

też tak dedukowałem. A jak wygląda ta sprawa przy hd400? o co chodzi z tym podłączaniem na 4 kable bo nie bardzo rozumiem o co wam chodzi :)
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sify11 w 03 Kwi, 2012, 15:50:04
chodzi o to, że możesz sobie grać na symulacji z poda wpiętej w końcówkę wzmacniacza i jeszcze dodać jakieś efekty z poda.
albo możesz używać też preampu ze wzmaka. i to wszystko przełączalne w realtime :D
z hd 300 tak nie zrobisz. poczytaj o 4 kablach jest dużo na necie
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: czerez w 03 Kwi, 2012, 15:51:07
czyli hd300 nie może pracować jako zewnetrzny multiefekt w pętli? Od poda oczekuję żeby był kompletnym kobajnem - domowo - próbowo - koncertowym. z tego co piszesz to chyba rzeczywiście warto dołożyć do hd400. A najlepiej to będzie jak ogram sobie oba w sklepie muzycznym :P
HD300 może działać w pętli wzmaka , chodzi o to , że samo urządzenie nie posiada pętli tak jak HD400 - jest to ważne w momencie podłączanie na cztery kable
ja uzywam HD 300 do modelowania dźwięku i wykorzystywania symulacji , potem sygnał idzie na koniec mocy i do paczki
przy takim rozwiązaniu pętla w procesorze jest mi zbędna
faktem jest natomiast , że przy korzystaniu z różnych presetów na scenie , przełączanie między bankami w HD300 może być trochę utrudnione , ale da się to opanować bez problemów
w domu podczas nagrywania swobodnie przełączam się między bankami a do tego korzystam z loopera :D i daję radę
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sogard w 03 Kwi, 2012, 16:23:56
ogarnąłem tą metodę 4 kabli i muszę przyznać że HD400 zdecydowanie wygrywa na tym polu. W sumie to jest lepiej niż myślałem, bardzo mi sie podoba ten patent z 4ma kablami
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: hdx w 03 Kwi, 2012, 19:15:55
Mnie dziwi, że ludzie w ogóle nie zauważają HD400... tzn. wszędzie widzę dylemat między 300'tką, a 500'tką co dla mnie jest totalnie niezrozumiałe. HD300 i HD400 to rzeczywiście jedna klasa, ponieważ HD500 znacząco od nich odstaje, ale wygoda i dodatkowe ficzery w HD400 są jak najbardziej warte dołożenia tych 2-3 stówek. Jak masz możliwość obejrzenia obu to jak najbardziej skorzystaj z takiej opcji.
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sogard w 04 Kwi, 2012, 23:57:32
@hdx

a jak wygląda sprawa z nagrywaniem przez poda hd400?
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: hdx w 05 Kwi, 2012, 01:10:24
Normalnie - podłączasz kabel USB i jedziesz ;) W chwili obecnej nie mam ciśnienia na nagrywanie czegokolwiek, a też nie mam porównania z innymi interfejsami, ale ludzie na YT nagrywali bezpośrednio z PODów HD i brzmiało to przyzwoicie jak na moje uszy.
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: CmnD w 05 Kwi, 2012, 01:25:43
PODy do nagrywek jak najbardziej sie nadają. Mniej, lub bardziej Pro.
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sogard w 24 Kwi, 2012, 18:10:07
jest możliwość użycia poda HD wyłącznie jako inferfejsu? chciałbym nagrać sygnał ze wzmacniacza (line out) właśnie przez poda ale korzystając z niego tylko jako karty dźwiękowej bez ampsimów i efektów.
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sify11 w 24 Kwi, 2012, 18:22:35
tak
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sogard w 24 Kwi, 2012, 18:27:32
super, a jak to zrobić bo nie ogarniam  ???
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: sify11 w 24 Kwi, 2012, 18:53:17
usunąć wszystkie efekty z toru?
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: mondomg w 25 Kwi, 2012, 08:47:31
Najprościej byłoby w Line In, ale widzę, że tylko HD500 ma jakiś Aux In. WTF, Line 6?!
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: szu w 25 Kwi, 2012, 10:33:18
Aux In to nic innego jak drugie wejście Guitar In.

Co do użycia jako interfejs... ja bym wywalił wszystko z toru POD'a i podpiął pod Guitar In. Ewentualnie dał LoopFx w torze i wpiął się w Return.
Tytuł: Odp: Line6 POD HD300 vs. HD400
Wiadomość wysłana przez: mondomg w 25 Kwi, 2012, 10:54:50
Nie idzie na PODzie nagrać samego DI oddzielnie, wybierając inne wejście w DAWie?